Antybiotyki w mięsie

mięso

Duże stężenie antybiotyków w mięsie wpływa bardzo negatywnie na nasz organizm. Są one jednak bardzo często stosowane w leczeniu chorób u zwierząt hodowlanych. Niestety mimo świadomości negatywnego wpływu na organizm człowieka wiele firm nadal stosuje je w chowie zwierząt, a następnie sprzedaży mięsa.

Ekologiczne mięso bez antybiotyków

Najczęściej antybiotyki są spotykane w mięsie drobiowym, lecz stosowane są w każdego rodzaju mięsie. Mając na uwadze zdrowie ludzi wiele firm decyduje się na szczegółowe dobieranie miejsc, z których otrzymują mięso. Wiele krajów zdecydowała się również, by do paszy zwierząt dodawać zapobiegawczo zioła i ekstrakty, które pozwalają na niewystąpienie wielu chorób. Antybiotyki w mięsie są bardzo szkodliwe dla ludzi, mają ogromny wpływ na samopoczucie i zdrowie. Niestety wiele farm zwierząt dodaje również hormony wzrostu, sterydy, które mają powodować zwiększenie masy zwierząt, by było w nim więcej mięsa.

W naszym sklepie ze zdrową żywnością znajduje się wyłącznie mięso bez dodatku antybiotyków. Dbając o dobro naszych klientów wiemy, że wyłącznie mięso z bezpiecznego chowu, dbałość o zdrowie jest kluczem do sukcesu.

Antybiotyki w mięsie pod większą sprzedaż

Podawanie zwierzętom antybiotyków nie tylko pozwala im wyzdrowieć czy ochronić przed ewentualną chorobą. Antybiotyki działają również na wzrost i metabolizm zwierząt, przez co wiele z nich szybko rośnie i przynosi następnie większy zysk dla hodowcy, dla którego liczy się masa zwierzęcia. Przyrost masy mięśniowej jest bardzo chętnie widzianym efektem wśród zwierząt hodowlanych.

Dlaczego antybiotyki w mięsie są tak niebezpieczne?

Spożywając mięso, w którym są antybiotyki możemy zauważyć wiele reakcji alergicznych wśród konsumentów. Takie mięso zagraża zdrowiu ludzi, w szczególności dzieci, których organizm jest o wiele bardziej delikatny i drażliwy. Przy jedzeniu mięsa, które zawiera nawet śladowe ilości antybiotyków zwiększamy ryzyko wstąpienia nowotworu w naszym organizmie. Stosowane u zwierząt antybiotyki w większych dawkach, niż jest to zalecane powoduje uodpornianie się jednostek chorobowych, na konkretne leki i następnie potrzebne jest zwiększanie ich dawek w celu leczenia zwierząt. Ostatecznie w mięsie znajduje się jeszcze więcej szkodliwych substancji dla ludzi. Dodatkowo zwiększone ilości antybiotyków w mięsie powoduje negatywną reakcje organizmu ludzkiego, które są spowodowane niebezpiecznymi bakteriami i chorobami. Przy korzystaniu z mięsa w swojej diecie należy starannie je oczyścić i poddać obróbce termicznej, która pozwoli zmniejszyć ryzyko. Jednak zalecane jest spożywanie wyłącznie mięsa ze sprawdzonego źródła, które weryfikuje skład mięsa, a wcześniej bierze pod uwagę żywienie oraz leczenie zwierząt.