Czy daktyle są zdrowe?

Czy daktyle są zdrowe

Daktyle to słodkie owoce, które ogromną popularnością cieszą się od tysiącleci – nie ma w tym nic dziwnego, bowiem są nie tylko smaczne, ale też bardzo energetyczne i stanowią doskonały dodatek zarówno do deserów, jak i do wytrawnych przekąsek. Ale czy są zdrowe? Czy można zastąpić nimi popularny cukier?

We właściwie zbilansowanej diecie znajdzie się miejsce zarówno na klasyczne wytrawne dania zaspokajające codzienne zapotrzebowanie energetyczne, jak i na słodkości, które również mogą być źródłem witamin i błonnika. Od czasów prehistorycznych taką rolę pełnią między innymi daktyle, które posiadają szereg właściwości zdrowotnych.

Zalety daktyli, czyli słów kilka o chlebie życia

Daktylowce to najstarsze drzewa owocowe uprawiane przez człowieka i zwane są potocznie chlebem życia. Zarówno świeże, jak i suszone daktyle zawierają duże ilości błonnika, który łagodzi między innymi zaparcia i przyczynia się do właściwego metabolizmu. To również dobre źródło witamin z grupy B, A i witaminy C, która sprzyja budowaniu odporności. Wreszcie zawierają minerały, takie jak potas, magnez, wapń i chrom, które odpowiadają za mocną budowę kości.

Suszone daktyle są również źródłem m.in. antyoksydantów, co plasuje je w czołówce najzdrowszej żywności! Mimo dużej ilości błonnika pokarmowego, a także innych właściwości odżywczych, które chronią organizm między innymi przed miażdżycą, daktyle nie są pozbawione wad – mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego też suszone owoce nie są zalecane osobom zmagającym się z cukrzycą.

Daktyle suszone – jak wykorzystać je w kuchni?

Jakie jest zastosowanie daktyli w kuchni? To przede wszystkim bardzo słodkie owoce, które mogą zastąpić typowe słodkie przekąski w postaci cukierków. Zmielone daktyle można wykorzystać także jako zamiennik cukru lub miodu – doskonale sprawdzą się w batonikach energetycznych, bowiem dostarczają wszelkich niezbędnych składników, dodatkowo hamując uczucie głodu.

Z daktyli wyrabia się również sok – ponieważ tak, jak całe owoce jest bardzo słodki, idealnie sprawdza się jako zamiennik cukru, a zatem może być dobrym dodatkiem tak i do herbaty, jak i do kawy czy lodowych deserów.

Daktyle są bogate we wszystkie cenne składniki odżywcze – i świeże i suszone – dlatego też nie pozostaje nam nic innego, jak powiedzieć: jedzmy daktyle, bo to prawdziwy chleb życia!