Ekologiczny kurczak, czyli jaki?

ekologiczny kurczak - czyli jaki?

W czasach niezwykle prężnego rozwoju rolnictwa, już od lat słyszy się, że hodowane na przemysłową skalę kurczaki, nie tylko przetrzymywane są w złych warunkach, ale także faszerowane antybiotykami i hormonami wzrostu. Produkowany w ten sposób drób jest łatwy do rozpoznania, nic więc dziwnego w tym, że konsumenci coraz częściej świadomie wybierają ekologiczne kurczaki. Czym się różnią od tych, które nie są eko? Jak wyglądają hodowle ekologiczne? I gdzie można kupić eko kurczaki? Jeśli szukają Państwo odpowiedzi na te pytania – zapraszamy do zapoznania się z przygotowanym przez nas poradnikiem.

Jak rozpoznać ekologicznego kurczaka?

Jak wspomnieliśmy, przemysłowo hodowane “zwykłe” kurczaki łatwo rozpoznać. Przede wszystkim, są one znacznie większe, czasami nawet imponująco duże – ich pierś potrafi ważyć nawet 500 g. Co więcej, pierś z kurczaka, który faszerowany był antybiotykami, ma galaretowatą konsystencję, z kolei udka – głównie z braku ruchu hodowanego drobiu – są bardzo otłuszczone i mają jedynie śladowe ilości mięśni.

Zupełnym przeciwieństwem charakteryzuje się mięso ekologicznego kurczaka. Przede wszystkim jest ono znacznie lżejsze – waga piersi z kurczaka eko nie powinna przekraczać 300 g. Mięso jest zwarte i posiada widocznie zarysowaną strukturę mięśni. Jest również mniej tłuste z racji tego, że tzw. wiejski kurczak przebywa na wolnym wybiegu.

Jak wygląda ekologiczna hodowla?

Ekologiczne hodowle, by mogły się określać takim mianem, muszą przestrzegać ściśle określonych norm. Dotyczą one przede wszystkim sposobu przetrzymywania zwierząt. Kurczaki hodowane w warunkach ekologicznych traktowane są godnie – posiadają odpowiednio dużo przestrzeni, żyją na ściółce i mają stały dostęp do świeżego powietrza.

Co więcej, nie są faszerowane szkodliwą chemią, antybiotykami i hormonami wzrostu, a ich właściciele szczególnie dbają o ich kondycję, m.in. poprzez karmienie wyłącznie surowcami roślinnymi. Dzięki temu, mięso z ekologicznych kurczaków wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem, a także niesie szereg korzyści zdrowotnych dla człowieka.

Gdzie w Warszawie kupić można ekologicznego kurczaka?

Coraz więcej sklepów wychodzi naprzeciw oczekiwaniom i potrzebom świadomych konsumentów, oferując tym samym ekologiczne kurczaki z wolnego wybiegu. Jednym z takich miejsc jest sklep ze zdrową żywnością – Dębowy Dym.

Bio delikatesy zlokalizowane są w czterech miejscach w Warszawie – na Mokotowie, Pradze, Żoliborzu i Wilanowie. Znajdą tu Państwo najwyższej jakości ekologiczne kurczaki, a także wiele innych bioproduktów. Zachęcamy do spróbowania tutejszego eko drobiu i poznania zupełnie nowego wymiaru smaku.