Konserwanty i szkodliwe substancje w wędlinach

wędliny

Wędliny są ważnym elementem diety, dlatego też spożywamy je niemal każdego dnia. Są źródłem wartościowych składników odżywczych i witamin takich jak na przykład białko, żelazo lub witaminy z grupy B. Jednak zarówno sklepowe wędliny jak i pozostałe wyroby mięsne nie cieszą się obecnie zbyt dobrymi opiniami. Dlaczego? Otóż, produkujący wędliny na masową skalę, w celu rozprowadzenia do dużej ilości obiektów handlowych, próbują oszczędzać. Do wyrobu takich wędlin używa się coraz częściej różnego rodzaju wypełniaczy, substancji chemicznych i konserwantów, które odpowiadać mają nie tylko za zwiększoną objętość, lecz również za przyspieszenie produkcji i przedłużenie terminu przydatności danego mięsa. Efektem takich zabiegów są produkty, które zawierają jedynie 30-50 proc. mięsa i zamiast wspierać prawidłowe funkcjonowanie organizmu – działają na niego niekorzystnie.

Nasuwa się więc pytanie, jak wybrać wędlinę, która zawiera w sobie jak najmniej konserwantów? Przede wszystkim należy zacząć od czytania etykiet i wybierania takich produktów, które posiadają jak największą zawartość mięsa i jak najkrótszy skład chemiczny. Warto również zrezygnować z kupna wędlin u masowych producentów i znaleźć takiego dostawcę, który dba o wykorzystywanie do produkcji tradycyjnych metod i naturalnych składników.

Dębowy Dym – wszystkie najlepsze smaki dzieciństwa w jednym miejscu

Dębowy Dym oferuje właśnie takie tradycyjne wędliny, które wyrabiane są w małych wędzarniach oraz niewielkich, rodzinnych zakładach dawnymi metodami, przy użyciu wędzonego naturalnego dymu. To wszystko sprawia, że oferowane przez nas wędliny to najwyższej jakości, ekologiczna żywność, bogata w naturalny smak i aromaty, bez zbędnych szkodliwych składników i uzupełniaczy.

Zapraszamy do odwiedzenia nas w jednej z czterech lokalizacji na terenie Warszawy. Przed wizytą zachęcamy do szczegółowego zapoznania się z naszą ofertą. Oprócz tradycyjnych wędlin oferujemy także wysokiej jakości mięsa, ryby, sery, nabiał oraz produkty garmażeryjne i pieczywo.