Środki chemiczne od lat są obecne w rolnictwie – zapewniają właściwe dojrzewanie owoców i warzyw, chronią je także przed szkodnikami i chorobami, które mogą mieć ogromny wpływ na jakość i wielkość plonów. Jak każdy środek również i pestycydy nie pozostają bez wpływu na nasze zdrowie. Czy można je zatem uznać za bezpieczne?
Większość producentów warzyw i owoców robi opryski, które przyspieszają plony, zapewniają ich sezonowość i przede wszystkim mają niebagatelny wpływ na ich jakość – żywność, która jest potraktowana środkami chemicznymi bez wątpienia pozbawiona jest chorób i szkodników, które mogą prowadzić do zmniejszenia plonów, jednakże tym samym zwiększa się toksyczność samych produktów. Dlatego też, tak ważne jest wybieranie i wspieranie upraw ekologicznych, które nie niosą zagrożenia dla zdrowia człowieka.
Pestycydy w żywności – jaka jest dopuszczalna norma?
Rolnicy oraz sadownicy, którzy stosują w swoich uprawach pestycydy podlegają kontroli ilości pestycydów na swoich plonach. Śladowe ilości, które pozostają na warzywach i owocach wciąż mogą być zagrożeniem dla zdrowia ludzi. Nawet niski poziom pestycydów może prowadzić do rozwoju:
- chorób tarczycy;
- chorób mózgu;
- otyłości i zaburzenia metabolizmu;
- insulinooporności i cukrzycy;
- a także mają wpływ na płodność.
Domowe środki zaradcze, to przede wszystkim dokładne mycie warzyw i owoców, a także obieranie ich, bowiem to właśnie w skórkach znajduje się najwyższe stężenie pozostałych pestycydów.
Jaka jest alternatywa dla żywności dostępnej w marketach?
Obecność pestycydów w prawie każdej uprawie sprawia, że w większości sklepów dostępna jest właśnie żywność spełniająca normy o dopuszczalnym poziomie pestycydów. W trosce o swoje zdrowie warto zatem poszukać produktów pozbawionych środków chemicznych – znaleźć można je w małych sklepach ekologicznych, takich jak Dębowy Dym. Świadomy zakup ekologicznych produktów, które nawożone i chronione są w tradycyjny sposób prowadzi również do realnego wsparcia lokalnych gospodarstw rolnych, a tym samym do dalszego rozwoju rolnictwa ekologicznego