Po czym poznać dobry chleb?

Pieczywo

Miliony ludzi na świecie codziennie rano zjada kanapki z różnorodnym chlebem. Jest to podstawowy produkt spożywczy, który sprawdza się w wielu sytuacjach. Dzięki różnorodności składu pieczywa każdy może wybrać dobry chleb dla siebie.

Jakie są rodzaje chleba?

Wśród różnorodności pieczywa znajdziemy tradycyjne chleby na zakwasie, chleby wypiekane z drożdżami, różnorodne ciemne i jasne pieczywo, z dodatkiem wielu ziaren i nasion. Rodzajów jest wiele, ale najważniejsze, że wśród wypieków odnajdziemy pieczywo specjalistyczne do diety. Chorując na Celiakie, nietolerancję glutenu, laktozy lub innych składników możemy odnaleźć specjalnie dla siebie chleb bez uczulających nas składników.

Wybierając pieczywo możemy zdecydować się na taki, którego jakość możemy sprawdzić u piekarza, a składniki mamy jasno wypisane na etykiecie. Przez mnogość rodzajów chleba nikt nie powinien mieć problemu z odnalezieniem takiego, który najbardziej nam smakuje.

Jak rozpoznać dobry chleb?

Jest wiele czynników, po których możemy ocenić jaki chleb będzie dla nas najlepszy. Przy zakupie pieczywa należy przyjrzeć się strukturze chleba oraz zwrócić uwagę na to, jaki ma kolor. Należy zobaczyć, czy nie jest spalony od spodu, nie posiada przebarwień i niepokojących zmian. Dobry bochenek chleba powinien mieć kolor szaro – brązowy, a w momencie stuknięcia w jego skórkę powinniśmy usłyszeć „pusty” dźwięk. Wtedy wiemy, że chleb jest dobrze wyrośnięty. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na wagę chleba, gdyż cięższy bochenek powinien być tym najlepszym. Pieczywo pszenne powinno po przekrojeniu mieć jednolitą strukturę, bez zmian w kolorze, za to pieczywo żytnie wyróżni się zbitą konsystencją.

Pieczywo dobre przy różnorodnych dietach

Często możemy usłyszeć, by nie jeść pieczywa, gdy chcemy zmniejszyć swoją wagę. Nie jest to jednak prawda. W każdego rodzaju diecie możemy znaleźć pieczywo, które idealnie wpasuje się w nasze zapotrzebowanie kaloryczne oraz dostarczy nam wielu składników odżywczych. Pamiętajmy, że regularne spożywanie pieczywa tworzonego na zakwasie pozwoli wspomóc nasz układ trawienny oraz pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie.

Zawartość ziół, minerałów i ziaren w dobrej jakości chlebie pozytywnie wpływaja na nasze zdrowie. Możemy wybrać pieczywo z ziołami, które pozwolą na lepsze trawienie, obniżenie pH w organizmie, pozytywnie wpłyną na mikroflorę jelit. Warto zdecydować się na zakup dobrej jakości pieczywa, które możemy znaleźć w wielu sklepach oraz delikatesach. Nasze bio delikatesy oferują pieczywo, które może Cię zainteresować, a następnie pozytywnie wpłynąć na Twoje zdrowie.