Żywność ekologiczna – dlaczego warto ją kupować?

Żywność ekologiczna to produkty, które zostały wyprodukowane zgodnie z metodami rolnictwa ekologicznego. Gospodarstwa ekologiczne muszą sprostać wielu wymogom i pracować zgodnie ze ściśle określonymi zasadami zapewniającymi ochronę zdrowia ludzi oraz ochronę środowiska. Jedna z reguł mówi o tym, że produkty ekologiczne nie mogą mieć styczności ze sztucznymi nawozami, regulatorami wzrostu czy pestycydami. W efekcie, żywność ekologiczna zawiera znacznie więcej wartościowych składników, niż ta konwencjonalna. Żywność ekologiczna pozbawiona jest konserwantów, barwników, ulepszaczy smaków oraz szkodliwych metali ciężkich. Produkty ekologiczne poddawane są takim procesom, które pozwalają zachować wszelkie najlepsze naturalne wartości odżywcze i biologiczne. 

Czy żywność ekologiczna jest zdrowsza? Wiele przeprowadzonych w ostatnich latach badań potwierdza, że tak. Analizując poszczególne grupy produktów spożywczych można zauważyć, że owoce i warzywa ekologiczne zawierają mniej rakotwórczych substancji, za to więcej antyoksydantów, witamin i minerałów. Mięso pochodzące z ekologicznych farm jest natomiast wolne od antybiotyków i hormonów, posiada znacznie więcej białka i mniej tłuszczu. Podobnie z produktami mlecznymi tworzonymi z mleka od krów z ekologicznych pastwisk. Te, dla przykładu, zawierają prawie 70% więcej kwasów tłuszczowych omega-3. 

Jedzenie zapewnia nam dobre samopoczucie, dostarcza organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze, dodaje energii, znacznie wpływa na pracę mózgu, koncentrację i pamięć. Dlatego też, w trosce o swoje zdrowie, dobre samopoczucie i formę, a także z uwagi na środowisko, zamiast sięgać po wysoko przetworzone produkty, zawierające w sobie mnóstwo ulepszaczy, konserwantów i chemicznych substancji, warto wybrać ekologiczną żywność oznaczoną certyfikatem. Znak eko daje gwarancję najwyższej jakości i pewność, że dany produkt został wyprodukowany zgodnie z zasadami i dokładnie skontrolowany.